150 elever skal udbrede kendskabet til SOSU uddannelserne

150 elever skal udbrede kendskabet til SOSU uddannelserne

150 SOSU-elever fra hele landet var den 2.-3. oktober samlet i Vejle for at blive trænet i at inspirere andre unge til at vælge en karriere indenfor sundhed og omsorg. Den populære YouTuber Rasmus Brohave, var med for at dele ud af sin erfaring med at være rollemodel både on- og offline.

Hvert år skal elever i folkeskolens 9. og 10. klasse vælge karrierevej. En del af de unge er nysgerrige på en karriere indenfor sundhed- og omsorg og har en drøm om at gøre en forskel og hjælpe andre. Men viden om SOSU-uddannelserne, -faget, samt karriere- og videreuddannelsesmuligheder er begrænset hos både de unge, deres forældre og vejledere i folkeskolen.

Derfor er 11 social- og sundhedsskoler landet over gået sammen om projekt UNG I VELFÆRD, hvor 150 elevambassadører i alderen 16-25 år skal ud på folkeskoler, uddannelsesmesser, åbent hus og lignende for at møde grundskoleeleverne, fortælle om mulighederne og svare på spørgsmål om SOSU-uddannelserne.

Kendt ung YouTuber træner unge elevambassadører

Til at træne og kvalificere de unge ambassadører har skolerne hyret YouTuberen Ramus Brohave. Han har stor erfaring med at nå unge målgrupper på de sociale medier, har over 280.000 følgere på hans YouTube kanal, og har bl.a. øget kendskabet til en række uddannelsesmuligheder med sin YouTube-serie ”Hvad kan jeg blive”. Som led i serien lavede han i 2020 i samarbejde med SOSU-skolerne en film om at blive SOSU-assistent.

- Det bliver superinteressant at træne en masse unge i at blive gode ambassadører. Jeg kan bidrage med alt det, jeg selv har lært - bl.a. hvordan man laver godt indhold til sociale medier, hvordan man kan præsentere sig selv på en god måde og også noget om det, som virker mindre godt, fortæller Rasmus Brohave.

 

Elevambassadør vil inspirere andre unge og vise kvaliteterne ved SOSU-faget

Udsigten til at blive trænet af en professionel YouTuber har vakt interesse hos 19-årige Yasmin Shaterabadi. Hun er ved at tage en EUX Velfærd uddannelse, hvor hun bliver student og SOSU-sassistent på én gang. Yasmin har store forventninger til en weekend med fokus på gode fif og inspiration til at blive en god elevambassadør: 

-Jeg synes, Rasmus Brohave har en rigtig god udstråling, og bruger sin YouTube kanal på en måde hvor han tager mange vigtige emner op. Som f.eks. uddannelse. Så jeg glæder mig til at møde ham og lære af ham. Jeg vil gerne være rollemodel for at fortælle andre unge, om EUX uddannelsen, og at sætte mere fokus på den, og at social- og sundhedsuddannelserne har et højt fagligt niveau, er spændende og åbner op for mange muligheder. Både arbejde og videreuddannelse, forklarer Yasmin.

Vigtigt at flere uddanner sig til en karriere inden for sundhed og omsorgsområdet

I Social- og Ældreministeriet glæder social- og ældreminister Astrid Krag sig over, at 150 unge som Yasmin vil være rollemodel og dermed være med til at udbrede kendskabet til social- og sundhedsuddannelserne.

For det er der i ministerens øjne brug for:

- Desværre ser vi allerede nu, at kommunerne har problemer med at finde nok medarbejdere til ældreplejen. Det problem ser kun ud til at blive større i fremtiden, og det skal løses. Alle danskere skal trygt kunne gå alderdommen i møde med vished for, at de kan få den rette pleje og omsorg, siger social- og ældreminister Astrid Krag og fortsætter:

- Det er helt afgørende for vores velfærdssamfunds fremtid, at flere uddanner sig som social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, så der er fagligt kvalificerede medarbejdere til at tage sig af de ældre. Jeg tror rigtigt meget på, at de unge rollemodeller i projekt ”Ung i velfærd” kan være med til at inspirere andre unge til at vælge et job i ældreplejen – et i øvrigt utroligt spændende og givende job, hvor man virkelig gør en forskel, siger social- og ældreminister Astrid Krag. 

 

Elevambassadører skal bidrage med vigtige ressourcer i lokale rekrutteringsaktiviteter

Efter træningsweekenden i oktober indgår elevambassadørerne i en række rekrutterings- og markedsføringsaktiviteter lokalt. Eleverne skal bl.a. deltage på uddannelsesmesser, være med til åbent hus og bidrage på skolernes sociale medier og hjemmesider med inspiration fra den læring, de fik opbygget sammen med Rasmus Brohave.

Håbet er, at elevambassadørerne på tværs af landet får opbygget et fællesskab og opnår en faglig stolthed ved at være en del af et landsækkende korps, der bidrager med relevante ressourcer til en meget vigtig branding- og rekrutteringsindsats på SOSU-området. Fællesskabet styrkes bl.a. via en lukket facebookgruppe, hvor Rasmus Brohave interagerer med de unge elever og bidrager til at holde gejsten og motivationen oppe undervejs i projektperioden.

 

Unikt samarbejde mellem 11 social- og sundhedsskoler og samarbejdspartnere

Samarbejdet mellem de mange SOSU-skoler spænder lige fra Bornholm til Nordjylland og inkluderer også skolernes samarbejdspartnere i kommuner og regioner.

Samarbejdet om at kvalificere de 150 elevambassadører er støttet af midler fra Tietgenfonden.

 

Projekt UNG I VELFÆRD afsluttes og evalueres i forbindelse med DM i SKILLS i april 2022. 

Følgende skoler deltager i projektet: SOSU Nord, Social- og Sundhedsskolen Skive Thisted Viborg, Randers Social- og Sundhedsskole, SOSU Østjylland, Social- og Sundhedsskolen Fredericia, Vejle, Horsens, Social- og Sundhedsskolen Midt- og Vestjylland, SOSU Esbjerg, Social- og Sundhedsskolen Syd, Social- og Sundhedsskolen Fyn, SOSU H og Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole.