De første EUX-studenter fra SOSU Østjylland får hue på

De første EUX-studenter fra SOSU Østjylland får hue på

Foråret har knapt meldt sin ankomst, før de første EUX-studenter springer ud. Torsdag den 25. februar 2021 gennemførte fem SOSU-elever den nye EUX Velfærd uddannelse som det første hold i SOSU Østjyllands historie.

Den nye studenterhue med gråt bånd og rød kant er beviset på, at Simone AlexandrAsmus Jelskov og hendes klassekammerater fra SOSU Østjylland efter fire et halvt års hårdt arbejde kan gå fremtiden i møde med både en titel som  SOSU Assistent og en erhvervsfaglig studentereksamen.  

- Hvis man har viljen og ambitionerne, så vil jeg klart anbefale at tage en EUX, siger Simone Alexandra Asmus Jelskov, der sidst på formiddagen torsdag den 25. februar 2021 fik sin velfortjente studenterhue overleveret sammen med et flot 12-tal. 

Sammen med sine klassekammerater skriver hun historie på SOSU Østjylland. På trods af restriktioner og tomme undervisningslokaler bliver dagen og studenternes bedrift alligevel markeret på skolen. 

- I dag hejser vi flaget for SOSU Østjyllands første EUX-studenter på den sundhedsfaglige linje. Det kræver stort mod at vælge en helt ny uddannelse, og EUX-eleverne har angrebet opgaven med stor dedikation og engagement. De har i den grad fortjent både deres titel som SOSU Assistent og deres studenterhuefortæller Anette Schmidt Laursen, direktør på SOSU Østjylland. 

Selve dimissionen, der plejer at være en festdag på skolen med masser af liv og festlige indslag, er blevet erstattet af en online-dimission, hvor studenterne kan fejre deres bedrift sammen og hver for sig. 

Stor efterspørgsel på høj faglighed 

EUX Velfærd uddannelsen så dagens lys, da erhvervsskolereformen trådte i kraft i august 2016. I håbet om at få flere faglærte ud på arbejdsmarkedet opstod uddannelsen, hvor eleverne både får en erhvervsfaglig studentereksamen og en erhvervsuddannelse. I 2017 blev det for første gang muligt at vælge SOSU Assistentuddannelsen  EUX-niveau hos SOSU Østjylland, og de første elever har nu gennemført uddannelsen, der tager fire et halvt år. 

Den nyudsprungne EUX-student Simone Alexandra Asmus Jelskov husker tydeligt, da hun skulle træffe beslutningen om at vælge en ny og forholdsvis ukendt uddannelse: 

De fleste af mine klassekammerater fra folkeskolen valgte at gå på det almindelige gymnasium eller tage en anden erhvervsuddannelse, men jeg ville gerne gå EUX-vejen. Jeg havde ikke de store forventninger, for vi var det første hold, der skulle tage uddannelsen, så det var jo nyt for både elever og undervisere. 

En god begyndelse på omsorgskarrieren 

Siden hun begyndte sin uddannelse på SOSU Østjylland, har Simone Alexandra Asmus Jelskov lagt mærke til, hvordan hun har udviklet sig i takt med sine drømme og ambitioner. 

Jeg valgte EUX, fordi jeg oprindeligt gerne ville være ergoterapeut. Men efter jeg har været i praktik i psykiatrien, har jeg fundet ud af, at det er noget, jeg rigtig gerne vil. Det første stykke tid vil jeg gerne arbejde som SOSU Assistent, men jeg har masser af muligheder for at læse videre til f.eks. sygeplejerske. De fleste glemmer, at SOSU er meget andet end ældrepleje, understreger den nyudsprungne EUX-student. 

Simone Alexandra Asmus Jelskov og hendes klassekammerater har ikke fået studenterhuerne på, før de kan mærke interessen fra arbejdsmarkedet. To har allerede fået job, og Simone Alexandra Asmus Jelskovs kalender er langt fra tom.  

- Lige nu har jeg planer om at holde to ugers ferie. Men jeg er i gang med at søge en masse job og har allerede en jobsamtale i kalenderen og en masse gode kontakter i branchen. 

Og efterspørgslen på kvalificeret og kompetent sundhedspersonale er forsat stigende. 

- Med deres høje faglighed og ambitionsniveau kommer de til at nå langt, og de vil bidrage med stor værdi på arbejdsmarkedet, hvor der virkelig er brug for dem. Vi håber, at endnu flere får lyst til at tage en EUX-uddannelse hos os – enten som SOSU Assistent eller som Pædagogisk Assistentafslutter Anette Schmidt Laursendirektør på SOSU Østjylland. 

 

Hilsen fra borgmester Jacob Bundsgaard

I videoen kan du se borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaards hilsen til de første EUX SOSU studenter.