EUX-student: ”Jeg ville have flere muligheder, når jeg er færdig”

En rullevogn pyntet med bøgeblade og en soundbox udgør landets måske mindste – men ikke mindre - festlige studenterkørsel. EUX’erne er stadig en unik profil på jobmarkedet, og det andet hold EUX Pædagogiske Assistenter fra SOSU Østjylland er nu klar til at tage ud i verden for at gøre en forskel.

Det har været fire svære, frustrerende og vildt spændende år fyldt med tårer og grin, og nu står jeg her og er endelig færdig, og det er en fantastisk følelse af sejr og glæde,” fortæller Caroline Hviid Maana, der er en ud af fem nyudklækkede EUX-studenter.  

Caroline valgte som de fleste af hendes klassekammerater at tage EUX-uddannelsen for at åbne op for flere muligheder. Udover at de nu står som fagudlærte Pædagogiske Assistenter, kan de nemlig også vælge at bruge uddannelsen som et springbræt til en længere videregående uddannelse.  

Nu skal jeg bare ud og arbejde i et stykke tid og få erfaring som Pædagogisk Assistent. Og så må vi se, om jeg på et tidspunkt vælger at læse videre. Den mulighed har jeg nu,” siger den glade EUX-student.  

Udover en enkelt, der skal på højskole, vil hele Carolines hold ud at arbejde som Pædagogiske Assistenter, mens alle også overvejer på sigt at uddanne sig videre. 

Årgangen før Carolines var det første hold nogensinde, der kunne kalde sig EUX Pædagogiske Assistenter. Også på dette hold var der fokus på at komme ud og bruge deres kompetencer som Pædagogiske Assistenter, samtidigdig med at flere af dem også har ambitioner om på sigt at læse videre - eksempelvis vil en uddanne sig videre til pædagog og en anden studere psykologi på universitet.  

Jeg syntes, at det lød som en god mulighed for at kunne arbejde med det fag, jeg gerne ville have, samtidig med at jeg ville have flere muligheder, når jeg er færdig,” fortæller Caroline Hviid Maana. 

To uddannelser under en hue 

Den 4-årige EUX-uddannelse er så at sige to uddannelser i en – en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse og indeholder dermed også en lang række fag på A-niveau. At det er en krævende uddannelse kunne Caroline af og til også mærke:  

Der har været tider hvor jeg bare har haft lyst til at droppe det hele, fordi det væltede ind med afleveringer og lektier. Samtidig var det en ny uddannelse, hvilket heller ikke altid gjorde det nemmere at gennemføre den"fortæller Caroline ærligt, men tilføjer hurtigt: 

”Men jeg altid følt, at vi har haft undervisere, som ville hjælpe os så godt som de kunne, og som virkelig har prøvet at tage hensyn til os. Og det er blandt andet en af grundende til at det er lykkedes mig at gennemføre uddannelsen."  

Skolens vejledere følger eleverne under deres uddannelse, og er imporneret over deres ihærdighed:

De to hold vi nu har dimitteret som EUX Pædagogiske Assistenter har måske mærket, at uddannelsen har været ny, og der kan derfor have været nogle bump på vejen, men det er bare nogle virkelig seje elever på EUX-uddannelserne, med nogle tårnhøje ambitioner og uovervindelig gåpåmod”, fortæller SOSU Østjyllands uddannelsesvejleder Tanja Bredgaard og fortsætter:  

Siden uddannelsen kom til SOSU Østjylland i 2017 tror vi på, at den virkelig har manifesteret sig som en solid uddannelse, og at Caroline og alle de andre EUX’ere kommer til at udgøre en stor værdi på arbejdsmarkedet. 

Læs mere om EUX her >>

 

Udgivet 9. juli 2021