Skip to main content

EUX Velfærd er kommet til Silkeborg for at blive

Flere midtjyske unge får mulighed for at kickstarte deres omsorgskarriere med en erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på SOSU Østjylland i Silkeborg. Uddannelsen er et hit blandt unge – men mange forældre kender stadig intet til den.

I august 2019 mødte 21 nye EUX Velfærd-elever op på Høgevej 4 i Silkeborg med sommerfugle i maven. De kom til at udgøre den første EUX Velfærd-årgang i søernes by – og de bliver ikke den sidste. Efter sommerferien 2020 byder SOSU Østjylland endnu engang velkommen til en EUX-klasse på skolen. 

 

- De seneste år har vi været vidne til en stigende interesse for EUX Velfærd på vores afdeling i Aarhus*, hvor antallet af EUX-elever er fordoblet på tre årVi ser den samme tendens i Silkeborg, og derfor glæder vi os til igen at oprette en EUX-klasse efter sommerferien, siger Doris Jensen, uddannelseschef på SOSU Østjylland.  

 

Den nye dreng i klassen 

Da erhvervsskolereformen trådte i kraft i 2015blev EUX spået til at blive reformens store vinderMed uddannelsen tager eleven både en erhvervsuddannelse og en gymnasial eksamen sideløbende, og dermed venter der både en studenterhue og en SOSU-uddannelse efter den sidste eksamen. Det betyder, at eleven med sin EUX-eksamen både kan læse videre på universitetet, erhvervsakademiet eller gå direkte i arbejde efter endt uddannelse. 

 

- Vi er overbeviste om, at uddannelsen er kommet for at blive. Fremtiden ser lys ud for EUX-eleverne, og alt peger på en stor succesEksempelvis måtte vi på afdelingen i 2019 i Aarhus opgradere og oprette to klasser med EUX-elever, fortæller Doris Jensen. 

 

Men selvom den nye erhvervsfaglige studentereksamen har fanget de uddannelsesparate udskolingselevers opmærksomheder den stadig ukendt territorie for mange forældre. 

 

Når vi har samtaler med kommende elever og deres forældre, falder snakken ofte på EUX. Her kommer det som en stor overraskelse for forældrene, hvor mange muligheder deres børn får med uddannelsenfortæller uddannelsesvejleder på SOSU ØstjyllandHeidi Hvorslev Nickelsen. 

 

Første skridt mod en omsorgskarriere 

Mange EUX Velfærd-elever på SOSU Østjylland drømmer om at læse videre til fysioterapeut, sygeplejerske, jordemoder, paramediciner eller noget helt andetOg drømmene lever i bedste velgående blandt eleverne, siger Heidi Hvorslev Nickelsen: 

 

- Mange forældre tror fejlagtigt, at man kun kan blive eksempelvis sygeplejerske eller jordemoder ved at have taget en klassisk gymnasial uddannelse. På EUX Velfærd har eleverne fag som fx farmakologi og somatisk sygdom og uddannelsen er derfor direkte målrettet og adgangsgivende til sundhedsfaglige videregående uddannelser. 

 

*Antal EUX Velfærd-elever hos SOSU Østjyllands afdeling i Aarhus, der afsluttede første skoleperiode:  

Årgang 

Antal elever 

Antal klasser 

2016 

21 

1 

2017 

19 

1 

2018 

26 

1 

2019 

40 

2 

Vil du vide mere om EUX?

Klik og læs mere