Skip to main content

SOSU Herning vandt RM i SOSU Skills 2018

Det står klart, efter dommerpanelet har voteret færdigt. Marie-Louise og Anne-Marie fra SOSU Østjylland tog 3. pladsen.

25. oktober 2018

Spænding og træthed står malet i de koncentrerede ansigter på scenen. Sekunder senere bryder skuffelse og jubel ud side om side, da dommerne udråber vinderne af de regionale mesterskaber i SOSU Skills 2018.

Skills er en faglig festdag for SOSU-faget, hvor hold med to SOSU-assistentelever under 25 år dyster mod hinanden. Tre hold fra SOSU Østjylland og to hold fra SOSU Herning kæmpede om titlen, mens de på fornemste vis viste SOSU-faget frem.

Hele konkurrencen foregik med mikrofoner og lys på scenen, og blev livetransmitteret på skolens Facebookside. Konkurrencen blev overværet af fire uafhængige dommere, og vinderne fra SOSU Herning skal konkurrere ved DM i Skills i Næstved i 2019.


En tynd og ildevarslende hoste

I konkurrencen befinder vi os på det fiktive plejecenter Solkrogen, hvor casepersonerne Solvej og Finn er indlagt.

Solvej har KOL og hoster en lang, tynd og ildevarslende hoste, så det gibber i én, når hun siger, at hun ”kun” ryger 20 smøger om dagen. Finn har fået cancer i maven og mistede for nylig sin kone, Gurli. Han har tendens til sortsyn og kan ikke forholde sig til, at han har fået stomi.

Deltagerne har trænet i ugevis, og de kender casepersonerne Finn og Solvejs historie. Men der er også indlagt overraskelser, som når Finns stomi driller. Deltagerne overvejer, om de skal ringe til sygeplejersken og Finn er utålmodig, da en påtrængende præst kommer på besøg, og senere er der Solvejs bekymrede, men også pågående ægtemand.

Deltagerne kæmper med at være imødekommende og nærværende over for patienter og pårørende uden at gå på kompromis med patienternes helbred, etiske hensyn og beskyttelsen af personfølsomme oplysninger.

Samtidig er skuespillerne fremragende i deres roller, så publikum tydeligt kan se og mærke den hårfine balance, deltagerne hele tiden arbejder på. Man ser klart, at jobbet som SOSU Assistent har mange facetter.

Arrangementet foregik i idrætshallen på SOSU Østjyllands afdeling i Aarhus og blev dagen igennem overværet af publikum fra Aarhus, Silkeborg og Herning.

Lone Hindø fra sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune holdt velkomsttale og FOA var med dagen lang og donerede præmier.

I pauserne var der fotokonkurrence og fællesskabsfølelse for alle pengene, da dagens konferencier greb guitaren og sang for på de Kim Larsen-sange, publikum ønskede.