Skip to main content

Vi kaster os i støvet

Seks SSA-elever fra SOSU Østjylland gav torsdag en fremvisning af deres tårnhøje faglige niveau på scenen ved Regionsmesterskaberne i SOSU SKILLS i Herning. Indsatsen resulterede bland andet i en flot 3. plads på podiet.

Solen havde endnu ikke vundet terræn på den midtjyske nattehimmel, da en folk spændte SOSU-assistentelever mødte op på parkeringspladsen foran Social & Sundhedsskolen i Herning.

SOSU Østjyllands seks udvalgte deltagere, Sabrina, Simone, Mille, Frederikke, Kasper og Mathias, har fundet vej til Regionsmesterskaberne gennem auditions, og de seneste mange uger har forberedelserne været i gang sideløbende med undervisningen og praktikken.

I alt skal fem tomandshold dyste om adgangsbilletten til DM i SOSU SKILLS – tre hold fra SOSU Østjylland og to hold fra SOSU Herning.

 

Familien Sørensen i Farløse 

På trods af en del vildtflyvende sommerfugle i maven, blev der alligevel plads til et rundstykke inden scenegennemgang. Her fik deltagerne mulighed for at fornemme scenegulvet under fødderne og se lidt nærmere på de mange effekter, der var placeret rundt omkring på scenen, der i dag er forvandlet til et etplanshus i udkanten af Farløse. 
I huset bor Maren og Hans Sørensen på henholdsvis 68 og 83 år sammen med deres 48-årige datter, Pia. Parret og datteren døjer med forskellige udfordringer, heriblandt lammelse, inficerede sår samt stort forbrug af alkohol, og det er SKILLS-deltagernes opgave at assistere og hjælpe borgerne under grundig observation af dagens fire dommerne. 
Efter dagens konferencier, Mads Jakob Haagen, havde budt velkommen, holdt Holstebros borgmester, H. C. Østerbye, en kort tale, hvorefter deltagerne alle blev præsenteret på scenen. 
Herefter blev de spændte deltagere henvist til et lokale, hvor telefoner, internet og al kommunikation med omverdenen var bandlyst. Her skulle de opholde sig, indtil det blev deres tur til at komme på scenen.

Dommerne og heppekoret 

Kort før klokken 10 går Sabrina og Simone fra afdeling Silkeborg på scenen, som det første hold fra SOSU Østjylland. De bliver mødt af buldrende klapsalver fra de medrejsende heppekor fra både Silkeborg og Aarhus.
Efter ti minutters gruppemøde og forberedelse går Sabrina og Simone i gang med at løse de mange opgaver. Herefter har de 30 minutter til udførelse af pleje, og som afslutningsvis mødes deltagerne med deres gruppeleder og holder et fem minutter langt gruppemøde. 
- Man glemmer lidt, at der sidder så mange og kigger på, når man først kommer i gang. Da vi fik opgaverne og skulle ind og i kontakt med borgerne, glemte jeg alt om det, fortæller Sabrina efter de er kommet ned fra scenen.
Imens opgaverne bliver løst, følger dommerne nøje med og vurderer indsatsen ud fra flere forskellige parametre. Planlægning og prioritering af opgaverne samt samarbejde, etik kommunikation og sundhedspædagogik er i fokus, ligesom rehabilitering, sygepleje, medicin og hygiejne. 
Desuden vurderes deltagernes evner til at sørge for god patientsikkerhed og ergonomi, ligesom deres fokus på gældende lovgivning skal overholdes. Slutteligt bedømmes evnen til refleksion og evaluering.


Aarhus indtager scenen 

En time senere er det Mathias og Kasper fra afdeling Aarhus, der skal prøve kræfter med casen. Humøret er højt, og der er både plads til grin på scenen såvel bandt publikum. Mathias, der også deltog i Regionsmesterskaberne i SOSU sidste år, siger: 
- Det har været fedt at være med igen i år. Stemning var megagod - både på scenen og blandt publikum. Da jeg sagde til Hans på scenen, at jeg ikke helt kunne forstå, hvorfor jeg var nervøs i dag, smågrinede folk, og det var fedt lige at bryde isen og gøre stemningen mindre anspændt. 
Sidste hold på scenen fra SOSU Østjylland er Frederikke og Mille. De har været af​skåret fra al kontakt med omverdenen de seneste fire timer, så det er med fokuserede blikke, de to deltagere fra afdeling Aarhus indtager scenen kort efter middag.
Efter det hele var overstået, de gik ned fra scenen, var de tydeligt lettede, men der var samtidig plads til refleksion og selvevaluering.
- Vi var rigtig gode til at få borgerne med i opgaverne. Vi var gode til at tænke rehabiliterende og få Hans med ud i køkkenet og få Maren og Pia med i deres morgenpleje, fortæller Mille. 
I backstageområdet hørtes følgende kommentar fra en af konkurrenternes trænere: “De var SÅ gode. Vi kaster os i støvet".


Afgørelsen 

Da sidste hold først på eftermiddagen forlod de skrå brædder, trak dommerne sig tilbage for at votere. Imens samledes alle deltagerne på scenekanten inden præmieoverrækkelsen til en kort snak om oplevelsen og deres medvirken i SKILLS. 
- Vi har fået så meget god træning, og vi er gået i dybden og har lært en masse, som andre, der ikke stiller op i det, får chancen for på samme måde.  Man lærer meget fra træningen, som man let kan tage med ud i praktikkerne, fortæller Frederikke, der få minutter senere sammen med Mille fik tildelt 3. pladsen i det hårde felt. 
De seje, trætte og lettere slukørede SSA-elever fra SOSU Østjylland sluttede dage af med et stykke chokoladekage og en snak om alle de oplevelser, de har fået ud af deres deltagelse. 
De to hold fra SOSU Herning sluttede på 1. og 2. pladsen, og vinderne kan se frem til at deltage i DM i SKILLS til januar i Belle Centeret.  
Du kan se eller gense de tre SOSU Østjylland-holds performances på vores facebook-side eller herunder:

Kasper og Mathias >>
Sabrina og Simone​ >>

Kontakt

Ønskes yderligere oplysninger om arrangementet, kontakt da venligst: 

Peter Mathiasen

Kommunikations- og marketingsmedarbejder (vikariat)

Aarhus

pema@sosuoj.dk