SOSU Østjylland | Gør dig klogere på livet

Fra nej til henimodsprog: Grundkursus for pædagogmedhjælpere løfter både fagligheden og arbejdsmiljøet

Pædagogmedhjælpere i Aarhus Kommunes daginstitutioner kommer på grundkurset ”Pædagogmedhjælper i dagtilbud” på SOSU Østjylland. Det gør en positiv forskel for både dem selv, deres kolleger og børnene i institutionerne.

Det fortæller Louise Lund Rasmussen, der er dagtilbudsleder i Harlev Dagtilbud. 

- De kommer tilbage fra uddannelsen med en større forståelse for faget og de pædagogiske rammer, vi arbejder under. De fortæller selv, at de får en større forståelse for sammenhængen mellem teori og praksis, og hvorfor vi gør eller italesætter forskellige ting på en bestemt måde, siger hun.

Hun ser tre klare gevinster ved at sende pædagogmedhjælperne på uddannelsen.

Den første er en større evne til at reflektere over, hvordan de arbejder omkring børnene. Det kan lederne tydeligt mærke, fortæller hun. 

Et konkret eksempel er i en klassisk nej-situation, hvor medhjælperne bruger ny viden om henimodsprog. Ved at fortælle børnene, hvad de gerne må, bliver medhjælperen en guidende voksen i stedet for irettesættende eller begrænsende ved blot at sige ”nej”.

Faglig gevinst for institutionerne

Gevinst nummer to er, at de på uddannelsen arbejder medhjælperne med den styrkede pædagogiske læreplan og med læringsfællesskaber.

Dermed bliver de i stand til at tage del i de faglige snakke i institutionen, og de kan tage en større andel af de selvstændige arbejdsopgaver.

Det er en stor gevinst for Louise Lund Rasmussens institutioner.

- Vi har stor kompleksitet i vores arbejde og børnegrupper. Det medhjælperne møder, kan være svært og kompleks, så vi er afhængige af, at de har noget fagligt viden at trække på, og det kan vi mærke, at de får med uddannelsen. Det er en stor hjælp i en hverdag med fart på, og vi har brug for flere, der kan tage ansvar og tage opgaver, der er børnerettede. Så det er en kæmpe understøttelse for institutionerne, siger hun.

Personlig udvikling og fremtidsperspektiv

Den tredje gevinst, handler om den personlige udvikling hos medhjælperne.

Arbejdsmiljøet kan få et løft, når det faste personale kan mærke, at de får nogle medhjælperkolleger, der kommer forandrede tilbage med ny viden.

Og for de unge medhjælpere selv kan uddannelsen bidrage til, at de bliver interesseret i at uddanne sig inden for faget, så et job som pædagogmedhjælper ikke ”bare” bliver et sabbatår-job.

- Der er en personlig udvikling for den enkelte medhjælper som de bringer med sig i livet. Særligt for de unge på et sabbatår, er medhjælperjobbet jo også en del af det, siger Louise Lund Rasmussen. 

Er du interesseret i uddannelsen?

Læs om uddannelsen og se kommende uddannelsesstarter her.

Fakta om Pædagogmedhjælper i dagtilbud

  • Siden 2020 har Aarhus Kommune efter aftale med FOA sendt pædagogmedhjælpere på grundkurset Pædagogmedhjælper i dagtilbud.
  • Uddannelsen tager 15 dage og SOSU Østjylland gennemfører 5 hold om året med pædagogmedhjælpere fra Aarhus Kommune.
  • Uddannelsen giver blandt medhjælperne en grundlæggende viden om børnesyn og relationskompetencer, om forældresamarbejde, fagligt samarbejde med kolleger og udvikling af pædagogiske aktiviteter.
  • Uddannelsen er gratis for deltagere, der tilhører AMU-målgruppe, dvs. med uddannelse til og med faglært niveau.

Vil du vide mere om muligheden for at tilbyde uddannelse til pædagogmedhjælpere i din institution?

Kontakt vores markedskonsulent