”Oplæring i udlandet er en fantastisk mulighed”

”Oplæring i udlandet er en fantastisk mulighed”

Dorthe Jørgensen har været 5 uger i oplæring i Holland som en del af uddannelsen til SOSU Assistent.

Rejsen har været en stor oplevelse for Dorthe. Den har udfordret hende personligt, men også gjort hende mere sikker på og tryg ved sin faglighed. Hendes anbefaling til andre er klar:

”Til alle, der har tænkt tanken om oplæring i udlandet kan jeg kun sige; gør det! Det er en læring for livet, og på en helt anden måde end når man ellers rejser ud i verden. For mig var det ikke bare en rejse, men en dannelsesrejse”.

Hun er glad for, at udlandsoplæringen ligger i slutningen af uddannelsen, hvor man ”allerede er godt i gang med at undre sig og reflektere”.


Gæstfrihed på hollandsk
Oplæringen var på De Bron plejecenter i byen Schagen med 20.000 indbyggere. Dorthe boede på et Bed & Breakfast, hvor hun havde førstesalen for sig selv og fem minutters gang til centrum.

Hendes kollegaer tog imod hende med åbne arme og stor gæstfrihed. Hun var med til stor personalefest og blev inviteret på kaffe og til spisning på skift ved kollegerne. Som Dorthe skrev hjem: ”her er bestemt noget at lære for en tilbageholdende jyde”.


Mange frivillige
Undervejs i oplæringen oplevede Dorthe mange forskellige aspekter ved arbejdet på et plejecenter. Hun varetog selv plejen af tre beboere, var med til lægesamtale, besøgte en demensenhed og hun var med til en intern undervisningssession for personalet.

Arbejdsgangene og kulturen på plejecenteret minder meget om danske forhold. En ting stikker dog ud, nemlig de mange frivillige, der er tilknyttet plejecenteret. Den største udfordring var afsagnet til børnene og hendes forlovede. Her var Skype og Facetime en stor hjælp.

Undervejs fik Dorthe også lejlighed til at besøge SOSU Østjyllands hollandske venskabsskole Horizon College i Alkmar. Hun var imponeret over simulationslokalerne og oplevede det hollandske system, hvor eleverne er i oplæring fra mandag til torsdag og på skolen om fredagen.