SOSU Østjylland | Gør dig klogere på livet

Vejledning Ny elev på SOSU Østjylland

En miniguide med praktisk information til dig, der er ny elev. Rigtig hjertelig velkommen til SOSU Østjylland.

Rigtig hjertelig velkommen til SOSU Østjylland.

Du kan glæde dig til en spændende tid med læring og udvikling, nye bekendtskaber og en masse oplevelser. Vi glæder os rigtig meget til at tage imod dig.

Se informationerne igennem og slut af med tjeklisten i nederste punkt, hvis du vil være sikker på at være klar til uddannelsesstart.

Bliv klar til uddannelsesstart

Intro til IT

Vi vil bede dig om at medbringe din computer eller iPad allerede på din første dag på skolen, hvor du får introduktion til IT.

Du kommer til at arbejde i forskellige IT-systemer, mens du tager din uddannelse. Allerede inden du starter hos os vil vil bede dig om at se introduktionen til de 4 systemer:

 • Itslearning
 • Office 365
 • Studie+
 • Microsoft Teams

Du finder siden med guides her

Undervisning og støtte

Skema og undervisningstid

Undervisningen er placeret i tidsrummet 8.15 - 16.00. Du får dit skema den første dag på skolen.

Støtte og hjælp under uddannelsen

Mens du tager din uddannelse, kan du få hjælp og støtte til faglige og personlige udfordringer, fx tal- eller ordblindhed, IT-hjælp, mentor. studiecafe mm. Se mere om mulighederne her

Brandbekæmpelse og førstehjælp

Undervejs på Grundforløb 2 skal du bestå kurser i brandbekæmpelse og førstehjælp. Du har to gratis forsøg til at bestå kurserne. Derefter skal du selv betale for at få dem.

Løn, SU og ungdomskort

Du kan få SU, mens du går på grundforløb 1 og 2, hvis du er fyldt 18 år. Se mere på su.dk.

Som elev på grundforløbet, kan du søge om Ungdomskort på Ungdomskort.dk (dog ikke hvis du har en uddannelsesaftale). Når du søger om Ungdomskort, så husk at starte med Trin 1. Ungdomskortet koster ca. 400 kr. pr. måned.

Som elev med en uddannelsesaftale er du ansat af en arbejdsgiver, som udbetaler din elevløn. Du skal derfor kontakte din arbejdsgiver, hvis du har spørgsmål til ansættelse, løn og feriepenge.

Hvis du har spørgsmål vedrørende SU og Ungdomskort, kan du kontakte elevadministrationen.

Praktiske oplysninger

Sygdom

Hvis du eller dit barn bliver syg, skal du registrere fraværet i Studie+. Hvis du meddeler skolen det inden undervisningsstart kl. 8.15, bliver det registreret som godkendt fravær. Alt andet fravær er ikke-godkendt fravær.

Hvis du har en uddannelsesaftale, skal du melde dig syg til din arbejdsgiver - også i skoleperioderne.

Parkering

Skolen har parkeringspladser, men erfaringen er, at det kan være svært at få plads til alle, særligt i opstarten af uddannelser. Derfor opfordrer vi dig til at tage offentlig transport, cykle eller køre sammen med andre. Du kan også tage Letbanen til vores afdeling i Aarhus.

Hvis du parkerer hos os i din bil, skal du registrere den for at undgå at få bøder. Du vil automatisk modtage et link på din skolemail, hvor du kan registrere din nummerplade for hele din uddannelse. Din registrering gælder kun i dine skoleperioder og ikke i dine praktikperioder.

Du får dog først adgang til din skolemail, når du begynder på skolen. Så til de første par dage kan du lave en midlertidig registrering ved at bruge det link, som du får i velkomstbrevet fra skolen.

Her finder du en videoguide til at oprette dig hos Q-PARK >>

Befordringsrefusion

Hvis du har en uddannelsesaftale og mere end 10 km fra dit hjem til skolen, har du mulighed for at få refunderet din befordringsudgift svarende til billigste offentlige transportmiddel (buskort). Du skal udfylde et ansøgningsskema, som skal afleveres til elevadministrationen. Der gives kun refusion svarende til prisen på billigste buskort – også selv om du kører i egen bil.

Henvend dig til elevadministrationen, hvis du vil søge befordringsrefusion.

Ferie

Skolen er altid ferielukket i uge 28, 29 og 30, og mellem jul og nytår. Så der har du ferie.

Du kan se øvrig ferie i skole-oplæringsplanen for det forløb, du går på:

Kantine

Der er kantiner på afdelingerne i Aarhus og Silkeborg. Her kan du købe lækker og sund mad, drikkevarer og frugt/snacks.

På afdelingen i Skanderborg er der et elevkøkken, hvor du kan lave the og kaffe og varme mad.

Motion

Som elev er det gratis at bruge skolens motionsrum og idrætsfaciliteter, når de ikke er i brug til undervisning.

Studiekort

Som elev på skolen får du adgang til appen Studiz, der er dit digitale studiekort og giver adgang til en masse gode tilbud og rabatter.

Forsikring

Vi anbefaler, at du har en heltidsulykkesforsikring i dit forsikringsselskab, da du på skoleforløbene ikke er omfattet af arbejdsskade-/arbejdsmiljøloven.


Glemte sager

Glemte sager indleveres i skolens reception.

Regler

Når du er elev eller kursist på skolen, bliver du en del af et stort fællesskab, som skal fungere sammen. Det kræver, at alle følger nogle simple spilleregler, som du finder her:

Ordensregler

Ordensreglerne handler blandt andet om fremmøde og fravær, brug af mobiltelefon og tavshedspligt. Vi anbefaler, at du orienterer dig i reglerne, inden du begynder på skolen.

Ordensregler for SOSU Østjylland

Røgfri skoletid

SOSU Østjylland er røgfri både ude og inde.

Røgfri skoletid betyder, at man ikke må ryge i skoletiden. Det vil sige fra man møder i skole og til man har fri – hverken på eller uden for skolens område, eller når man er på tur.

Røgfri skoletid gælder for alle, både elever, medarbejdere og kursister, og inkluderer alle former for tobaksmidler, e-cigaretter og snus.

Personoplysninger

Her kan du læse mere om, hvordan vi behandler dine personoplysninger som elev på SOSU Østjylland

Tjekliste

Se i tjeklisten, om du er klar til uddannelsesstart:

 • Har du fundet frem til dit UNI-login? Eller måske ændret din kode, så du kan komme ind i systemerne med UNI-login?
 • Har du tjekket at dit login til Itslearning virker?
 • Ved du, hvordan du kommer ud på skolen den første dag?
 • Hvis du kører i bil: har du oprettet den midlertidige parkeringstilladelse, som du har fået information om i ”velkomstbrevet”? (gælder ikke Skanderborg)?
 • Du vil sikkert gerne se dit skema. På den første skoledag får du adgang til dit personlige skema – men har du styr på hvor og hvornår du skal møde første dag?
 • Hvis du ikke har en uddannelsesaftale, kan du søge om SU til grundforløbet. Har du søgt SU?
 • Hvor mange forsøg har du til at bestå brandbekæmpelse og førstehjælp?
 • Hvad skal du gøre, hvis du er syg en dag?
 • Må du ryge/dampe i pauserne på skolen?