SOSU Østjylland | Gør dig klogere på livet

For tandklinikker

Tandklinikassistent

Tiden i en tandklinik er en vigtig del af uddannelsesforløbet på tandklinikassistentuddannelsen. Det er her, eleven afprøver sin viden i praksis, udvikler sig og bliver en del af fællesskabet på en arbejdsplads.

Når I som klinik ansætter en elev, er I med til at sikre, at der også i fremtiden vil være dygtige tandklinikassistenter. Derudover er eleven en vigtig medarbejder i klinikken, der kommer med både et ekstra sæt hænder og nye perspektiver.

Hvis I ikke finder svar på jeres spørgsmål her på siden, er I velkomne til at kontakte os.

Uddannelsens opbygning

Elevers uddannelse veksler mellem teoretisk og praktisk undervisning på SOSU Østjylland og på lærepladsen.
Uddannelsesforløbet består normalt af et grundforløb og et hovedforløb. Det meste af elevens uddannelse under hovedforløbet foregår på lærepladsen. Derfor er I som virksomhed en meget vigtig part i uddannelsesforløbet.

Eleven starter på Grundforløb 1, hvis det er mindre end to år siden, eleven afsluttede 9.- eller 10. klasse. Ellers starter eleven på Grundforløb 2. Begge grundforløb varer 20 uger.

Hovedforløbet varer 2 år og 6 måneder, og veksler mellem tre perioder med skole og tre perioder med oplæring.

Klik og se uddannelsens opbygning:


Klik og se fordelingen af forløb med skole og oplæring på hovedforløbet:


Hvis uddannelsen tages som Ny mesterlære, starter uddannelsen direkte på lærepladsen. Her er Grundforløb 2 på skolen erstattet af praktisk oplæring på en tandklinik. Se mere om Ny mesterlære her.

Du kan se din elevs planlagte skoleophold på lærepladsen.dk. Her kan du også finde meget andet relevant information.

Bliv godkendt som læreplads

Alle virksomheder, der gerne vil have en elev i oplæring, skal godkendes første gang, de ansætter en elev. Når en klinik skal godkendes som oplæringssted, sker det på baggrund af en helhedsvurdering. I vurderingen er det væsentlige, om klinikken kan stille de relevante rammer til rådighed for elever, så de kan gennemføre tandklinikassistentuddannelsen og nå de faglige mål.  

Konkret vurderer vi følgende tre forhold: 

  • Har klinikken de arbejdsfunktioner og ydelsesudbud, der kræves til oplæring af elever?
  • Har klinikken uddannede medarbejdere, der kan forestå oplæringen?
  • Har klinikken de nødvendige fysiske rammer og det relevante udstyr, der skal indgå i elevens uddannelsesforløb?

Sådan gør du

Har du spørgsmål?

Kontakt Annette Smed Svanholm, hvis du har spørgsmål til at udfylde ansøgningsskemaet og at blive vurderet som lærested.

Uddannelsesaftaler

Når I som virksomhed indgår en aftale om en læreplads med en elev, skal begge parter underskrive en uddannelsesaftale.
Uddannelsesaftalen forpligter jer gensidigt. Som virksomhed har I ansvar for at sørge for den praktiske del af elevens uddannelse, og eleven skal løse relevante opgaver i klinikken og indgå i arbejdsfællesskabet.

Indgå en uddannelsesaftale

Som virksomhed opretter I en uddannelsesaftale elektronisk på Lærepladsen.dk. Guide til at indgå uddannelsesaftaler på lærepladsen.dk.

Når eleven er i lære, får eleven en overenskomstfastsat løn som lønmodtager. Se satser for det private område og for det offentlige område.

5 forskellige uddannelsesaftaler

Der findes fem forskellige typer af uddannelsesaftaler. Der er fordele og ulemper ved de forskellige typer af aftaler, så kontakt os gerne for hjælp og vejledning.

  • Almindelig aftale
  • Aftale om Ny mesterlære
  • Kort uddannelsesaftale
  • Kombinationsaftale
  • Delaftale

Læs eventuelt mere om uddannelsesaftaler på Lærepladsen.dk eller i Børne- og Undervisningsministeriets dokument.

Ophævelse af en uddannelsesaftale

Der er tre måneders prøvetid fra den dato, en elev begynder sin oplæring hos jer. Det betyder, at aftalen kan ophæves, hvis I eller eleven fortryder ansættelsen inden for de første tre måneder. Er eleven på skole, når I indgår aftalen, medregnes skoleforløbet ikke i prøvetiden.

Efter de tre måneders prøvetid er aftalen bindende. Den kan dog ændres og eventuelt ophøre, hvis begge parter er enige, eller en af parterne ikke overholder aftalen.

I kan ophæve en uddannelsesaftale på Lærepladsen.dk. I er velkomne til at kontakte os, hvis I overvejer at ophæve en uddannelsesaftale, og har brug for vejledning før I ophæver den.

Økonomi

Når I indgår en uddannelsesaftale med en elev, skal I fra ansættelsestidspunktet betale løn til eleven svarende til den gældende overenskomst. Se satser for det private område og for det offentlige område.

I kan som virksomhed få lønrefusion fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) for en del af elevens løn. Bidrag fra AUB omfatter:

  • Lønrefusion under skoleophold (både ordinære elever og voksenelever)
  • Tilskud til transport under skoleophold
  • Løntilskud for elever, der uforskyldt har mistet deres lærested
  • Udstationering for elever, der er mindst en måned i udlandet

Få flere oplysninger og søg tilskud her på virk.dk.

Der er desuden mulighed for, at I kan søge tilskud for voksenlærlinge via jobcentret. Læs mere om det her eller kontakt jeres lokale jobcenter.

Find en elev

lærepladsen.dk kan I gratis søge elever og lave jobopslag. I er også velkomne til at sende jobopslag til os på sosu@sosuoj.dk.

Søger I en voksenelev?
Hvis I ønsker en voksenlærling, kan I finde oplysninger om regler og tilskud på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside.

Hvis I har spørgsmål til voksenlærlingetilskud, skal I henvende jer hos det lokale jobcenter, som kan guide jer i processen vedr. tilskud med mere.

Oplæringsmål

Målene for elevernes oplæring finder du på det faglige udvalgs hjemmeside her: Plan for oplæring

Specialefag

Forår 2025
Oral Kirurgi: 31/3 - 4/4
Supragingival Tandrensning: 23/6 - 27/6

Spørgsmål og tilmelding
Hvis du har spørgsmål eller vil tilmelde en elev til et specialefag, kan du kontakte uddannelsessekretær Gitte Randrup Rasmussen.

Samarbejde om eleven

Støtte og hjælpemidler til elever

På SOSU Østjylland er der forskellige støttemuligheder for elever. Vi tilbyder blandt andet:

  • individuel støtte (SPS)
  • lektiecafe
  • mentor-ordning
  • IT-hjælpeprogrammer til ordblinde
  • hjælp til prøver
  • hjælp mod nikotinafhængighed
  • ordblindeundervisning

Det er også muligt for elever at få støtte, mens de er i oplæring i en klinik. Kontakt os gerne sammen med jeres elev for at høre mere om mulighederne.

Uddannelsesordning, undervisningsplan mm.

Her har vi samlet de formelle dokumenter om uddannelsen:

Spørg En Vejleder1

Har du spørgsmål?

Ved behov for vejledning, kontakt vejleder Line Højen Væggemose

Ved administrative spørgsmål, kontakt uddannelsessekretær Gitte Randrup Rasmussen.

Faglig efteruddannelse

Vi tilbyder en række faglige efteruddannelser fra akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis, så dine færdiguddannede medarbejdere kan blive opkvalificeret.

Tandklinikassistent

Mød Jeppe

"Jeg synes, det er fascinerende, at man kan komme med en flækket fortand, og så kan du forlade tandklinikken med et yderst flot eksemplar af en ny tand."