Skip to main content

Fra SOSU Assistent til sygeplejerske

26-årige Helle Lind fra Kjellerup er uddannet SOSU Assistent fra SOSU Østjylland. Om lidt er hun også færdiguddannet sygeplejerske. På studiet var baggrunden som SOSU Assistent en stor fordel.

12. januar 2018

Vi har haft besøg af Midtjyllands avis, som talte med Helle. Her kan du læse artiklen, som findes på e-pages.dk/mediehusethf/899 på side 2-3. Foto: Martin Ballund, tekst: Camilla Abildgaard Norup

Det lå ikke i kortene, at 26-årige Helle Lind fra Kjellerup om en uge kan kalde sig klinisk sygeplejerske. I folkeskolen var hun en rod, der havde mere end svært
ved at holde koncentrationen i klasseværelset.

- Mine forældre og jeg har siddet til adskillige samtaler på skolen og fået at vide, at jeg ikke kunne opføre mig pænt, fortæller Helle Lind. Vejen til sygeplejerskeuddannelsen har ikke været
snor lige - langt fra - men om lidt er hun i mål.

Gjorde en forskel

- Jeg var én af dem, der ikke rigtig kunne finde ud af, hvilken vej jeg skulle gå. Så blev jeg enig med mig selv om, at jeg kunne tage 10. klasse, siger hun. Efter et godt år i 10. klasse, hvor Helle Lind blev mere moden, valgte hun at tage på handelsskolen i Viborg for at læse HG. Derefter fik hun en elevplads i Lidl i Viborg.

- Efter tre måneder dér, kunne jeg mærke, at jeg skulle noget andet. Jeg kedede mig, fortæller Helle Lind, der kort efter fik et vikariat i hjemmeplejen som ufaglært. Det job blev hun hurtigt meget glad for.

- Det lyder kliche-agtigt, men jeg følte, jeg gjorde en forskel for nogle mennesker. Jeg kunne bruge mig selv på en anden måde, end jeg kunne, da jeg sad og bippede varer i Lidl, fortæller hun.

Det fik Helle Lind til at søge ind på uddannelsen som  SOSU Hjælper på afdelingen i Silkeborg i 2012, hvor hun kom direkte ind.

- Da jeg blev færdig som SOSU Hjælper, fik jeg arbejde som fast aftenvagt. Derefter ville Helle Lind gerne læse videre som SOSU assistent. Det gik ikke så let. To gange fik hun afslag
på en studieplads.

- Jeg blev meget frustreret. Anden gang jeg fik afslag, mødte jeg op på skolen og insisterede på at tale med den person, der læste ansøgninger igennem, fortæller Helle Lind, der efterfølgende kom på venteliste og kort tid efter kunne begynde på uddannelsen som assistent.

- Jeg var rigtig glad for at gå dér. Det bedste ved uddannelsen var, at jeg fik sat teorien sammen med noget praksis. Der blev stillet andre krav til eleverne end i gymnasiet. Jeg havde aldrig gennemført en tre-årig gymnasial uddannelse. Aldrig nogensinde, fastslår Helle
Lind uden at tøve.

Lyst til mere

Det var under hendes praktiktid på assistentuddannelsen, hun fik smag for at arbejde med medicin, behandlingsmuligheder og rehabilitering.

- Jeg arbejdede tæt sammen med flere sygeplejersker, som gav mig lyst til at læse videre til sygeplejerske. Det handlede i høj grad også om, at jeg gerne ville være med til at bestemme mere og have mere indflydelse på patienternes forløb og på min egen hverdag, uddyber hun.

Derfor søgte hun ind på sygeplejerskeuddannelsen i Viborg og kom ind i første forsøg i februar 2015. Her var hun på mange måder et skridt foran studiekammeraterne, der kom direkte fra gymnasiet.

- Jeg kunne deltage i undervisningen på en helt anden måde, fordi jeg havde nogle oplevelser med i bagagen. Det var en fordel, at jeg havde set et dødt menneske og vasket en bar røv. De grænser havde jeg allerede krydset tidligere i min uddannelse, siger Helle Lind, der derfor
ikke skulle bruge energi på at lære de ting.

- I stedet kunne jeg koncentrere mig om det teoretiske og akademiske, siger hun og indrømmer, at det er den del af sygeplejerskeuddannelsen, der har krævet flest kræfter.

- Men det kan sagtens lade sig gøre at lære den slags. Det har været benhårdt og kravene har været tårnhøje. Jeg er helt vildt stolt af mig selv. Det bedste jeg nogensinde har gjort er at beslutte mig for at gennemføre det, siger Helle Lind.

Klar til udlandet

Når bacheloren er afleveret til sommer, drømmer hun om at arbejde indenfor det præhospitale område, og hun har også et udlandsophold i tankerne. 

- I Norge er de meget glade for danske sygeplejersker, og jeg kunne godt tænke mig at prøve at arbejde i Norge engang i fremtiden, fortæller hun.